Vul “#perfectbrows” in op Instagram en je vindt om precies te zijn 533.941 afbeeldingen van perfecte wenkbrauwen. De één nog mooier dan de ander. Strak gestileerd, in allerlei vormen en maten.

Momenteel zijn mooie wenkbrauwen een hot item en iedereen lijkt ze te willen. Is het niet met potlood, poeder of pommade dan is het wel met (semi) permanente make-up. Door de jaren heen zijn er vele trends te zien in wenkbrauwen. Van de dun geëpileerde wenkbrauwen van Twiggy, tot aan de weelderige volle wenkbrauwen van Kim Kardashian en alles wat er tussenin zit.

Niet zomaar meer plukken

Epileren is duidelijk geen kwestie meer van hier en daar wat haren uittrekken, tegenwoordig komt er een hele berekening aan te pas die de perfecte wenkbrauwvorm bepaalt volgens de morfologie van jouw gezicht.
De haren worden gekleurd om ze voller te maken (omdat de blonde donsharen zo ook zichtbaar zijn), nauwkeurig in vorm gelegd en bijgetekend. Deze grondige aanpak wordt ook wel de 3D wenkbrauw genoemd.

De wenkbrauw, overal een beetje anders

In Europa luidt de vraag van de klant steevast naar die volle wenkbrauw. De heilige wetten van het epileren – zijnde dat je enkel onderaan mag epileren en niet vanboven- worden overboord gegooid, ook bovenaan mag het nu, sommigen draaien de regels zelfs om!
Je mag dus stellen dat de tijd van de ultrafijne wenkbrauw van de jaren 30, geïntroduceerd door Marlène Dietrich en Jean Harlow, heeft afgedaan. Niemand die nog droomt van die anorectische strepen, vaak volledig weggehaald en vervangen door een potloodlijn.

Maar vanaf 2010 worden de jaren er alleen maar hariger op en is er een duidelijke voorkeur voor de borstelige wenkbrauwen van Brooke shields en die van de Hollywood- en Italiaanse diva’s van het witte doek, zoals Elizabeth Taylor en Anita Ekberg, die op hun beurt een bron van inspiratie leverden voor de Kim Kardashians van vandaag die enkel hun wenkbrauwen toevertrouwen aan een brow specialist. Instagram en multimedia lopen over van posts met wenkbrauwnieuws en alle variaties van de perfect gestyleerde ‘hollywood’ trend.

Als we terugblikken op wat geweest is, dan kunnen we er duidelijk over zijn: de wenkbrauw is iets wat ons blijft bezighouden en een belangrijk element is voor onze schoonheid.